Chinese praktijken overgevlogen naar Nederland!
Steeds vaker worden merkhouders geconfronteerd met misleidende facturen en frauduleuze aanbiedingen. Deze valse facturen lijken vaak afkomstig te zijn van officiële instanties en kunnen bedrijven duizenden euro’s kosten. De scams nemen toe in Nederland en richten zich vooral op nieuwe merkhouders die recent een merkaanvraag of merkregistratie hebben ingediend.
Spookfacturen
Spookfacturen zijn misleidende documenten die naar merkhouders worden gestuurd met het verzoek om betaling voor merkregistratie, verlenging of andere gerelateerde diensten. Deze facturen bevatten vaak authentiek ogende informatie om betrouwbaarheid te suggereren. Fraudeurs gebruiken logo’s en namen die sterk lijken op die van officiële merkeninstanties, zoals het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP), om het vertrouwen van merkhouders te winnen.
Hoe kan het dat ik een spookfactuur ontvang?
Merk- en merkgemachtigde gegevens zijn openbaar toegankelijk. Dit stelt ondernemers in staat om, voordat ze een merkaanvraag indienen, na te gaan of er al soortgelijke merken bestaan. Na de registratie is het voor merkhouders ook belangrijk om alert te blijven op nieuwe aanvragen die mogelijk inbreuk maken op hun merk. Doordat deze gegevens openbaar zijn, kunnen kwaadwillende partijen spookfacturen versturen die eruitzien als legitieme verzoeken om betaling.
Veelvoorkomende scam methoden
Misleiding rondom merkregistratie komt in verschillende vormen voor. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende methoden die door fraudeurs worden gebruikt om merkhouders op te lichten:
- Misleidende facturen na merkregistratie
Fraudeurs versturen vaak facturen die eruitzien als officiële documenten, waarin ze betaling eisen voor een recent ingediende merkaanvraag. Belangrijk om te weten is dat deze verwarrende facturen niet afkomstig zijn van ons kantoor, het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP of andere officiële instanties. Op de website van het BOIP vind je een overzicht van bedrijven die merkhouders hebben benaderd met een misleidend aanbod.
- Hoge kosten voor merkvernieuwing
Een andere veelvoorkomende scam betreft het versturen van frauduleuze aanbiedingen voor de vernieuwing van je merkregistratie, vaak tegen exorbitante tarieven. Fraudeurs misleiden merkhouders met beweringen dat je dringend moet betalen om je merk te verlengen, met het dreigement dat het anders vervalt.
- Domeinnaamregistratie scams
Sommige scammers doen zich voor als partijen die je waarschuwen dat iemand anders jouw merk of domeinnaam probeert te registreren. Deze communicatie wordt vaak gepresenteerd als een urgente waarschuwing, met als doel je onder druk te zetten om snel te betalen. Onlangs hebben bedrijven berichten ontvangen van de Nederlandse bedrijven EUPT en IPT, ondertekend door dezelfde naam, Diederik van Dam.
Herken spookfacturen
Om jezelf te beschermen tegen spookfacturen en frauduleuze aanbiedingen, is het essentieel om alert te zijn. Hier zijn enkele belangrijke punten om spookfacturen te herkennen:
- Controleer de afzender
Begin met het controleren van de naam en het adres van de afzender. Vergelijk deze met de gegevens van officiële instanties. Een afwijkende afzender kan een belangrijke indicatie zijn dat je met een spookfactuur te maken hebt.
- Controleer de inhoud
Lees altijd de kleine lettertjes op de factuur zorgvuldig door. Let op termen zoals “aanbieding” of “offerte”, die kunnen aangeven dat je niet verplicht bent om te betalen.
- Verifieer de betalingsinformatie
Controleer of de bankgegevens overeenkomen met de afzender en of er geen ongewone buitenlandse rekeningen worden genoemd.
Wees alert en bescherm je merk
Betaal nooit facturen van onbekende partijen voor diensten ter bescherming van je merk of domeinnaam. Mocht je vragen of twijfels hebben over een ontvangen factuur, neem dan gerust contact met ons op voordat je betaalt via 023-888017 of info@rise.nl. We staan klaar om je te helpen.